Istanboel Bezienswaardigheden

 

Istanboel Beszienswaardigeden


Topkapi Paleis

Dit paleis werd kort na de Ottomaanse verovering van Istanboel gebouwd tussen 1459 en 1465, als plaats voor de sultan, Mehmet II, om te verblijven. Alhoewel het paleis volledig van steen is, doet de structuur denken aan de nomadische tentenkampen van de Ottomanen.
Het Topkapi-paleis bevat vrij veel bezienswaardigheden, zoals een harem en waardevolle authentieke voorwerpen. De gebouwen zelf zouden het alleen al waard zijn om op vakantie te bezoeken, maar in de gebouwen zijn ook veel voorwerpen tentoongesteld. Wapens, uniformen, glas, zilverwerk en zeer waardevolle objecten uit de schatkamer van de sultan kunnen aanschouwd worden.

Dolmabahce Paleis

Dit luxueus ingerichte paleis werd in 1856 gebouwd, in opdracht van de sultan. De fraaie inrichting van dit paleis, dat uit een mannen- en vrouwendeel bestaat, is een grote trekpleister voor mensen die op vakantie in Istanboel zijn. Het paleis kan uitsluitend met een officiële rondleiding bezocht worden.

Galata Toren

De Galata Toren is waarneembaar in een groot deel van Istanboel. De 62 meter hoge toren werd in 1348 door de Genuezen gebouwd.

Basilica Cisterne

Deze cisterne werd in de Byzantijnse tijd aangelegd om een voorraad drinkwater te bewaren. De cisterne heeft een groot aantal kolommen om het dak te ondersteunen. Tegenwoordig zwemmen er ook een aantal vissen in het lage water van de cisterne.

Hippodroom

Net als veel andere Romeinse steden, had Instanboel ook een hippodroom in de Romeinse tijd. Helaas is er niet veel meer over van het oorspronkelijke hippodroom, maar de restanten bevinden zich naast de Blauwe Moskee. Daarom kan een bezoek tijdens de vakantie makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan deze ruïnes.

Activiteiten in Istanboel

Tocht over de Bosporus

Er varen talloze veerboten over de Bosporus die de gewone Turkse mensen bedienen voor hun dagelijkse activiteiten. Het is als toerist mogelijk om een kaartje te kopen voor één van deze veerboten en zo van de Bosporus te genieten, maar er zijn ook speciale rondvaarten voor toeristen. Verschillende aanbieders bieden een boottocht over de Bosporus aan, daarom is het wellicht verstandig om de aanbiedingen te vergelijken.

Roken van de waterpijp

Voor reizigers die het altijd al eens wilden proberen is er in Istanboel de waterpijp te vinden. Door sommigen wordt het roken van de waterpijp als één van de grote geneugten in het leven beschouwt.

Geschiedenis van Istanboel

Archeologen hebben de stichting van Istanboel gedateerd rond de zevende eeuw voor Christus. Volgens een legende zou een groep Grieken hier een nederzetting hebben gesticht. Deze nederzetting werd een succesvolle Griekse stadstaat, genaamd Byzantium.
Later werd de stad door het Romeinse rijk veroverd en opgenomen in dit rijk. Op een gegeven moment werd de hoofdstad van het Romeinse rijk zelfs naar Instanboel verplaatst, omdat de stad zo een goede ligging had. In deze tijd werden ook steeds meer mensen in het Romeinse rijk christelijk, en Instanboel werd een christelijk bastion.
De gunstige ligging van Instanboel maakte de stad zeer rijk. Daardoor had de stad ook nooit lange periodes van vrede. Er waren talloze volkeren die jaloers waren op deze rijkdom en Instanboel graag wilden innemen, maar slaagden daar nooit in door de goede verdediging van de stad.
Het waren de Ottomanen die er in 1453 toch in slaagden om de stad Instanboel in te nemen. Sinds die tijd is Instanboel in islamitische handen gekomen en gebleven. Het Osmaanse Rijk maakte later plaats voor de Turkse Republiek.

Kerken in Istanboel

Basilica of Hagia Sophia

De Hagia Sophia was een kerk in de Byzantijnse tijd, werd gebruikt als een moskee in de Ottomaanse tijd, maar is inmiddels benoemd tot een museum. Daarom is het in dit gebouw ook niet nodig om de schoenen uit te doen.
Het Ayasofya Museum, zoals het tegenwoordig wordt genoemd door de Turken, is wellicht de grootste toeristische trekpleister van Instanboel. Elk jaar komen miljoenen mensen dit indrukwekkende gebouw bekijken in hun vakantie.
De kerk werd gebouwd door Justinius in de zesde eeuw, in opdracht van Constantijn de Grote. De koepel van de Aya Sofia is 55 meter hoog en omspant 31 meter. Op diverse plaatsen in de Aya Sofia zijn nog originele mozaïeken uit de Christelijke tijd terug te vinden.

Kerk van Sint Irene

Tegenwoordig is deze kerk, net als de Aya Sofia, een museum. Volgens zeggen, was dit de eerste kerk in Istanboel. Wederom gebouwd door de architect Justinius, in opdracht van de keizer Constantijn.

Moskeeën in Istanboel

Imperial Sultanahmet Mosque / Blue Mosque

Tegenover de Hagia Sophia staat de Blauwe Moskee, waarvan de Keizerlijke Sultanahmet Moskee de officiële naam is. De moskee is elegant gebouwd met zes minaretten. Een absolute aanrader voor toeristen die op vakantie zijn in Istanboel, naast een bezoek aan de Hagia Sophia. Deze moskee staat bekend als de Blauwe Moskee door de blauwe tegels aan de binnenkant van de moskee. Tijdens de avonduren in de zomer wordt de moskee spectaculair verlicht.

Imperial Suleymaniye Mosque

De keizerlijke Suleymaniye Mosque is dominant aanwezig op de westoever van Istanbul. Deze oever wordt ook wel de Gouden Hoorn genoemd. Deze moskee werd tijdens de gouden eeuw van de Ottomanen gebouwd door de befaamde architect Sinan tussen 1550 en 1557. Sommige mensen beschouwen deze moskee als de mooiste moskee van de keizerlijke moskeeën in Istanbul. De Suleymaniye moskee is niet alleen goed waarneembaar door de plaatsing op een berg, maar de moskee is ook erg groot. Ook het interieur van de moskee is fraai vormgegeven met onder andere wit marmer. Alhoewel deze moskee meestal niet wordt bezocht door mensen die maar enkele dagen in Istanbul op vakantie zijn, is een bezoek zeker aan te raden bij een langer verblijf.

Rustem Pasa Mosque

Ook deze moskee werd ontworpen door de beroemde Ottomaanse architect Sinan. De bouw van de Rustem Pasa Moskee werd bevolen door een gelijk genaamde grootvizier, Rustem Pasa, in 1561. Deze grootvizier was ook de schoonzoon van de beroemde Ottomaanse sultan Suleyman de Magnifieke.

Imperial Fatih Mosque

Genaamd naar Fatih Sultan Mehmet, de veroveraar van Istanboel. De moskee is tevens zijn mausoleum. Het grote gebouw werd tussen 1463 en 1470 gebouwd en bevat meerdere delen, zoals diverse religieuze gebouwen, baden, hospitalen en een karavanserai.

Mosque of Eyup

Dit was de eerste moskee die gebouwd werd in Istanbul na de veroveringen van Istanboel op de Byzantijnen. Het gebouw ligt buiten de stadmuren op de plek waar Eyup, de vlagdrager van Mohammed, sneuvelde in de islamitische aanval op Constantinopel in 670. Voor deze reden is de moskee een plek waar jaarlijks veel islamitische pelgrims komen.

Andere moskeeën

Behalve de meest door toeristen bezochte moskeeën van Istanbul, zijn er ook talloze andere kleinere, maar ook prachtige moskeeën, te vinden. Bij een langere vakantie in Istanboel, kan het aantrekkelijk voor de liefhebber van de islamitische bouwkunst zijn om meerdere moskeeën te bezoeken.

Turkse baden in Istanboel

Cagaloglu Haman

Dit Turkse bad werd in 1741 gebouwd, in opdracht van de Turkse sultan Mahmut I. Doordat dit bad voor de sultan werd gebouwd, is het uitermate fraai vormgeven. Het bad heeft een aparte afdeling voor mannen en vrouwen. Vooral een ontspannende massage in dit Turkse bad is zeer populair onder toeristen. Sommige mensen zouden alleen al op vakantie gaan naar Istanboel voor de authentieke Turkse baden.

Andere baden

Er zijn een groot aantal Turkse baden, lokaal hamam genoemd, in Istanboel. De kwaliteit van deze baden verschilt, daarom is het verstandig om rond te vragen naar de hamam met de beste reputatie. De receptionist in uw hotel zal u graag vertellen wat een goed Turks bad in de buurt van het hotel is. Vaak kan het personeel van het hotel ook gelijk een reservering voor u maken.

Turkse keuken

De Turkse keuken gaat al terug tot de Ottomaanse tijd, en kan gevarieerd en uitgebreid worden genoemd. De klassieke gerechten uit het Turkse verleden, of moderne versies daarvan, worden allemaal bereid in Instanboel. Voor degene die op vakantie gaat om lekker te kunnen eten, komt in Istanboel zeker niet tekort.

Turkse koks gebruiken vaak verse ingrediënten en olie van een hoge kwaliteit om het eten te bereiden. Er wordt veel vlees gegeten in Turkije. Vooral lamsvlees staat vaak op het menu. Ander kenmerkend voedsel in de Turkse keuken zijn kazen en yoghurt. Aan deze ingrediënten kan worden opgemerkt dat ze niet vreemd zijn, als men in achtig neemt dat de Turken oorspronkelijk een nomadisch volk van de steppen van Azië zijn.

Veel gebruikte ingrediënten voor Turkse gerechten zijn rijpe rode tomaten, aubergines, lente-uitjes, knoflook, paprika en komkommer. Groenten die men vaak in Istanboel eet zijn bijvoorbeeld artisjokken. Over het algemeen wordt er meestal rijst bij gerechten gegeten.

Kebab is een bekend element van de Turkse keuken. Ook in Istanboel kan men veel verschillende soorten kebabs eten, van milde kebabs tot vrij pittige kebabs, in veel verschillende combinaties.
Aangezien Istanboel aan zee ligt, is het niet verwonderlijk dat er ook vrij veel vis wordt gegeten. Soms is de vis pas net in de wateren van de Bosporus gevangen, heerlijk vers dus.

Ook voor mensen die van iets zoets houden is er in Istanboel genoeg te vinden. Dit komt omdat de Turken zelf ook zeer van zoetigheid houden. Het bekende baklava heeft zijn oorsprong in dit gedeelte van de wereld.

Uitgaansleven in Istanboel

Nachtleven

De districten Taksim en Beyoglu staan bekend als het centrum van het nachtleven in Istanboel. Hier bevinden zich veel bars en clubs. Sommige bars zijn gespecialiseerd in wijn. Ook zijn er clubs te vinden met DJs die de laatste populaire muziek draaien en bands die een live optreden verzorgen.

Efes en Raki

Alhoewel Turkije een voornamelijk islamitisch land is, wordt er toch regelmatig alcohol gedronken. Voor toeristen is het dus geen enkel probleem om alcohol te nuttigen op vakantie in Instanboel. Het meest gedronken bier in Turkije is genaamd Efes. Turkije heeft zelfs een eigen typerende alcoholische drank, genaamd Raki. De smaak van Raki is anijsachtig.

Dineren in Istanboel

Uiteraard kan er ruim van de Turkse keuken genoten worden in Instanboel, maar voor wie daar niet van houdt, zijn er ook talloze alternatieven. Zoals men in een wereldstad mag verwachten.

Vliegtickets Istanboel

Istanboel is te bereiken via zee, lucht, trein en snelwegen. Het grootste deel van de Nederlanders komt uiteraard met het vliegtuig. Een vliegticket voor Istanboel hoeft niet duur te zijn, er zijn diverse zeer concurrerende vliegmaatschappijen actief die van Nederland naar Instanboel vliegen. Daarom is het zeker mogelijk om met een beetje te zoeken een zeer goedkoop vliegticket naar Istanboel te kopen.

Het grootste en meest gebruikte vliegveld van Istanboel is het Atatürk International Airport. De ligging van dit vliegveld is 28 kilometer van het stadcentrum. Het Atatürk Vliegveld is ontworpen voor circa 70.000 passagiers per dag, maar op een drukke tijd verwerkt het vliegveld soms zelfs bijna 100.000 mensen met een vliegticket.

Mensen met een georganiseerde reis worden meestal door hun reisorganisatie opgehaald met een bus en naar het hotel gebracht, maar het is uiteraard ook mogelijk om met een taxi vanaf het vliegveld van Instanboel naar het centrum te reizen.

De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam en Instanboel is 1253 kilometer. Het vliegen duurt een aantal uren.

Weer in Istanboel

 
In de zomer is het meestal warm in Istanboel, zo rond de 28 graden overdag en 18 graden in de nacht. Soms loopt de temperatuur op tot 35 graden tijdens de heetste dagen in de zomer. Over het algemeen is het in deze periode droog, maar af en toe kan het toch regenen.

De winter in Istanboel wordt gekenmerkt door een lage temperatuur, die tussen de nul en tien graden blijft, ook in de nacht. Het kan ook sneeuwen in de winter, net als Nederland.

In de lente wordt het weer warmer en is het niet zo warm als in de zomer, daarom vinden veel mensen dit de meest aangename periode voor hun vakantie in Istanboel. Toch kan het geen kwaad om over een paraplu te beschikken wanneer men in de lente naar Instanboel komt voor een vakantie.